Tuesday, 25 September 2012

hati seperti...

tangan seolah olah kaku untuk menaip bait bait kata yang terlayar di minda.namun hati mendesak kuat agar meluahkan segalanya.justeru jari diarah menari agar simpulan kata dapat diungkai tentang rasa hati tentang apa yang bersarang di lubuk hati.mungkin dengarnya seperti amukan jiwa seorang gadis yang tidak matang dalam berfikir namun ini realiti yang ku sendiri terpaksa hadam walau dalam payah.ya,jiwa yang penuh amukan.

sahabat,aku punya hati punya perasaan sama seperti kalian.jika kalian tahu erti sakit,erti pedih dan kecewa,lalu aku mohon satu pengertian,itu yang aku rasakan sekarang.bahkan apa yang aku rasakan saat dan tika ini jauh lebih dalam dari apa yang kalian pernah rasakan.mungkin aku pada dasarnya kelihatan seperti tidak langsung mengambil kisah mengenai segala apa yang berlaku di sekeliling ku namun percayalah,akal minda ku serta hati dan jiwa ku bergerak serentak dengan segala apa yang berlaku.dan senang untuk aku simpulkan, aku terasa.ya, sangat terasa.

mungkin,aku bukan gadis atau bukan juga sahabat yang reti meluahkan segala apa yang terbuku di hati.atau sewenang wenangnya meluahkan segala ketidakpuasan hati,namun aku pinta pengertian dari kalian agar cuba untuk memahami hati aku.hati aku yang sakit,yang menangis tanpa henti kerna sungguh hati aku terguris.

namun aku tahu,sukar untuk kalian menyedari hatiku yang berdarah kerna di hadapan kalian aku masih tersenyum mesra.di hadapan kalian aku masih berlagak ceria.di hadapan kalian.aku masih aku.tiada apa yang kelihatan berlainan.namun fahamilah hati aku kini terluka kerna kalian sahabatku.

Friday, 25 May 2012

i guess.

assalamualaikum.
today tangan rasa nak menaip naip meluah rasa hati.well,terasa sebak tapi nak cakap face to face tak termampu,so i guess,cara ni pun okay kan :')
korang,tak lama lagi masing-2 nak sambung belajar dah.in fact ada yang dah start dah pun kan.rasa sedih sebab masing-2 dengan jalan hidup masing-2.which means,dah tak sama-2 dah sekarang.tapi kena redha kan.

just rasa berat nak tinggalkan dua insan ni.dua insan tersayang.best of best of bestfriend.so kat sini,kita nak bagitahu kita sayang korang sangat-2 sangat-2.andddd sangat-2 bersyukur dapat jumpa korang,bersahabat dengan korang.tempuhi hidup ni ngan korang.kita betul-2 sayang korang honestly.kita taktahu lah kenapa.dulu masa kat menengah takde lahhhh rasa sedih macam ni masa kita bertiga jauh dulu.mybe sebab bila balik kita jumpa kan.

tapi sekarang mybe jarang balik kan.and kalau balik pun,mybe time cuti tak sama kan.just nak korang take good care of yourself.kita betul-2 sayang korang.korang ni soul kita tau.belajar rajin-2 okay.tak kira ah kat mana pun kita,korang sentiasa kita ingat and kita sayang.kita bertiga ni terpisah sekejap je okay.kita kena kejar cita-2 kita.belajar sampai berjaya.and one day,we shall meet again okay dear bestfriends :)

kita tak tahu lah nak cakap macam mana,but here,i wanna seek forgiveness from both of you.kita selalu buat salah since kita bertiga kenal.kita selalu nyusahkan korang.tak dapat jadi yang terbaik untuk korang but believe me,kita tak pernah berniat pun nak buat macam tu tau tau.

kita bersyukur sangat dapat kenal korang.korang baik sangat dengan kita.sampai kadang-2 kita terpikir,layak ke kita jadi bestfriend korang.thanks untuk semua hadiah and most of all,semuu kenangan yang kita cipta bersama.i do love you guys so much.and korang never be replace.sekarang ni pun kita dah jarang jumpa kan.sorry takde niat pun taknak jumpa korang.tapi kita tahu masing-2 pun busy kan.hope dapat jumpa korang before kita g sambung study.

setiap kenangan dengan korang tu kenangan yang terindah buta kita.kita seronok dengan korang.kita betul-2 sangat hargai korang.naik bas sama-2,hangout di jj sama-2.daki bukit sama-2.well,this is just a part of it.banyak lagi kan kenangan kita bertiga.

so korang,tolong jaga diri baik-2.kalau ada pape,mesej lah kita yek.kalau ada problem nak share ke,oh yeee.thanks jadi pendengar masalah dan keluh kesah kita yang setia.serius,tak dapat balas budi baik korang.i love you guys so much.

i love you guys ANIS and HASRI <3

ayie,thanks for everything :)

anis,thanks for everyting :)

won't forget our memories ever.

dear ,

When I cry you help me out
When I'm happy you hear me shout
When I grin you know I'm really mad
because you are my best friend
You can tell when I'm sad
You're there in thick and thin
You're my best friend
You hear me out when I want to talk
You help me out when I get mad
You are the bestest friend I've ever had
So hear me out when I say
You're the light in my day
You are the moon in my night
You shine very bright
You are the bestest friend I have
and I miss you


anis,ayie,


As we walk our path of life,
We meet people everyday.
Most are simply met by chance.
But, some are sent our way.
 
These become special friends
Whose bond we can't explain;
The ones who understand us
And share our joy and pain.

Their love contains no boundaries.
So, even we are apart.
Their presence enhances us
With a warmth felt in the heart.

This love becomes a passageway,
When even the miles disappear.
And so, these friends, God sends our way,
Remain forever near.
 
till then,
 
love , eyka <3

Tuesday, 15 May 2012

SELAMAT HARI GURU

okayyyy , assalamualaikum .

memandangkan esok pun 16mei2012 , aku pun teringin gak lah nak buat post kat sini.
about teacher's day.well, esok teacher's day lahhhhh . aku bersyukur sangat dari aku tadika sampai lah aku dah settle sekolah menengah,semua cikgu aku owesome sangat.aku bersyukur dapat habiskan masa dengan diorang.dapat kutip satu per satu ilmu yang cikgu- aku bagi dengan sabar dan tabah.honestly,aku kagum sangat dengan semangat seorang cikgu.pantang mengalah,mengajar kita sampai berjaya,sanggup bersusah payah demi kita sampai lah kita jadi manusia berguna.memang,kadang kita sendiri taktahu berapa banyak pengorbanan dan kesabaran yang cikgu kita pertahankan demi menjadikan kita insan serba boleh dan insan kamil.

okay terharu , tadi aku terserempak dengan cikgu tadika aku,ustazah kamariah.kita confirm lah ingat cikgu-2 kita kan.sebab kita bukan ada ramai cikgu pun.lain lah cikgu-2.kalau tak ingat kita,bukan salah deme.sebab student deme kan bertukar saban tahun,tapi betul-2 terharu bila cikgu tu boleh siap sebut nama aku lagi and tanya aku nak sambung study ke mana lepas ni . terharu sangat.THANKS USTAZAH SEBAB AJAR SAYA BACA-2 DOA :D saya sentiasa ingat ustazah.

dengan cikgu-2 sekolah rendah pun aku sayang sangat-2,sayang amat-2 lah senang cerita.sampai sekarang,ada certain cikgu yang still ikut perkembangan study aku.bukan lah nak riak ke apa ke kan.tapi sungguh aku terharu.cikgu-2 sekalian,saya sayang cikgu-2 sangat.rasa gembira bila tahu ada cikgu yang sangat-2 ambil berat pasal kita kan.then,aku terfikir.bodohlah kita kalau cikgu kita pun mampu untuk ingat kita tapi kita lupa deme.sangat sangat lah bodoh,honestly.

paling-2 takkan lupa,cikgu-2 di smaplabu.saya minta maaf sangat-2 banyak menyusahkan cikgu-2 semua.terima kasih sangat-2 sebab ambil berat pasal saya.cikgu halimah,saya takkan lupa,cikgu sanggup tidur tepi katil saya masa saya sakit demi nak jaga saya.saya betul-2 terharu.mmaf cikgu,selalu buat cikgu risau dengan keadaan saya.cikgu ayu,terima kasih jugak sebab sanggup habiskan masa cikgu,bantu saya untuk siapkan kerja kayu saya cikgu.even time tu cikgu tengah mengandung.saya takkan lupa jasa baik cikgu.ustaz syed pun sama.terima kasih dah banyak bantu saya cari penawar bagi saya cepat sembuh,sentiasa suntikkan kata-2 positif kat saya.cikgu elias,yang banyak bagi nasihat pada saya.tak henti-2 kuatkan semangat saya.sungguh saya terharu.saya mohon aaf di atas segala kesalahan saya.banyak lagi cikgu-2 yang tak henti-2 bagi nasihat dan dorongan pada saya.jasa baik cikgu-2 semua takkan saya lupakan.

cikgu-2 di seratas pun , selamat hari guru.saya berterima kasih banyak-2 pada cikgu-2 semua sebab bagi ilmu yang sangat berguna pada saya.ustaz moh,banyak bagi nasihat pada kami pelajar 5neptune2011.teria kasih ustaz,maaf saya tahu saya banyak buat salah pada ustaz.kenangan dengan ustaz bersama kawan-2 sekelas takkan saya lupakan.cikgu noh yang banyak melayan kerenah saya ni.haha.thanks cikgu,saya enjoy dengan cikgu.lagi-2 karok tu cikgu,awesome.

SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA GURU DI DUNIA :D
SAYA SAYANG CIKGU-2 .

panjang kan post malam ni , hehe . ada lagi ni ,

this is a special wishes for the best teacher in the world ,

PUAN KASMA MANIS BINTI ABDULLAH ,

i would like to thank you for everything.thanks sebab tak jemu-2 ajar adik yang sangat-2 lah lambat ni.adik tak tahu macam mana nak berterima kasih dah . and kat sini , adik nak minta maaf sangat-2 kat mama , sebab dah kecewakan mama dengan result spm adik.even mama dah ajar adik dengan bersungguh-sungguh,still adik tak mampu nak bagi mama A untuk subjek fizik.adik sedih and kecewa,but i knw, mama lagi kecewa.maafkan adik and thanks banyak-2 mama.sebab tak pernah jemu ajar adik.and tak pernah tunjukkan rasa kecewa tu even adik tahu mama sangat-2 kecewa.mama,adik memang tak berani nak janji apa-2 but mama,adik akan buat sehabis baik dekat u nanti mama.adik taknak mama kecewa lagi.thanks mama for being and awesome mother and teacher for me ,

I LOVE YOU SO MUCH MAMA ,

and this poem , i dedicate to all teachers in this world :')

A Loving Teacher

Things our grown-up mind defies
Appear as giants in children's eyes.
A gentle touch upon her head
A simple word when kindly said.
Complete attention when she calls.
Her knowing you have given all.
Correcting in a loving way.
Instilling trust in what you say.

Making her believe unique
The tiny flaw upon her cheek.
Admiring old and faded dresses.
Reminding her we all make messes.
Words of comfort you've softly spoken
A promise you've made she knows won't be broken.
Your knowing her doll that was lost today
Is just as important as bills you can't pay.

Helping make her plans and schemes
Giving her hope and building her dreams.
All of this and so much more
Is in her mind forever stored.
They who touch her life awhile
Can either make or break that child.
Education is important, true,

But so much more, her faith in you.
You've weathered through the storm and strife;
You helped to build a small girl's life.
You're truly one to be admired.
For you gave more than was required.

wallahu'alam.


Sunday, 13 May 2012

bersawang sawang

assalamualaikum .

perghhhh . rasa kaku pulak tangan ni hah . lama dah tak menulis . yes , i mean menaip kat laman belogggg ni . mohon maaf ye wahai cik belog . bukan sengaja nak abaikan blog ni tapi agak busy lah . well , tahu lahhhh , crap alasan jek tu . hehe . but here i am . typing new post for my lovely blog , hehe . ter over sudah .

I PROMISE DEAR BLOG , I WONT NEGLECT YOU EVER , OKAY . hewhew .

serius tak reti dah nak naip apa . tapi nak bercerita gak . haha . okay . jantung dah berdegup sangat laju sebab aku dah nak start sambung belajar . okay tak sangka gila . aku dah habiskan zaman sekolah and ekarang aku akan jadi budak U walawehhhh . seriously aku nervous bagai . tapi bersyukur sebab allah bagi rezeki masuk U kat aku . hehe .

so peeps aku nak mohon doa korang eh , and kat sini aku nak say thanks kat korang yang dah banyak tolong aku . thanks sangat-2 . lepas ni masing-2 dengan jalan hidup masing-2 , so all the best okay semua . aku sayang korang sangat-2 .

Tuesday, 13 March 2012

the story of the day

bismillah ,
assalamualaikum .

for those yang rasa nak baca , go on and thanks , and for those yang tak berminat pun it's okay . aku tak paksa orang baca post aku okay :) have pleasure to click the cross yang kat atas tu . aku betul-2 tak ambil hati . and this is it , my masterpiece , ceit poyo ngek je kan :p

>aku korbankan segalanya<

"susah sangat ke jadi anak orang senang ? yang punya segalanya ? yang tidak perlu memahami erti kepayahan dan kedhaifan . yang tidak perlu mengikat perut siang mahupun malam ? "
pertanyaan itu disambut sepi . yang ada hanya pandangan kosong , seolah - olah ada perkara yang berat sedang difikirkan .

"kau tahu , kau patut bersyukur punya segalanya . tidak perlu berkeluh kesah sebegini di atas nikmat yang telah tuhan berikan . apa kau tidak tahu erti syukur ?"
masih juga asakan asakan soalan itu diterbangkan angin lalu .

"ramai orang yang menginginkan hidup seperti kau . dilimpahi kemewahan , dituruti segala kemahuan juga kehendak kau . diberi segala keperluan , malahan lebih dari mencukupi . masih lagi kau mahu merasa gundah gulana ?"
yang kedengaran hanya keluhan panjang gadis yang masih lagi menebarkan pandangan kosong pada rumput yang menghijau di hadapan mereka .

"aku sungguh tidak memahami kau . fikirkan lah semula segala apa yang aku katakan . aku pergi dulu "
sekonyong - konyong , rakannya menapak perlahan , jauh dan semakin menjauh . bila rakannya tidak lagi kelihatan , dia mendongak ke langit biru yang maha luas , cuba menahan sesuatu namun , mutiara jernih itu mengalir juga , deras dan semakin deras .

.......................................................................................................................................................................

sudah hampir seminggu , tempat duduk di sebelah nya , tidak berpenghuni , sungguh dia resah , ke mana dan apa yang terjadi pada sahabatnya yang satu itu .

"adakah aku terlampau keterlaluan dalam berbicara padanya tempoh hari ?"
dia bermonolog sendiri ,
"tapi aku rasa tidak . bukan kah apa yang aku perkatakan itu segalanya benar belaka ? "

lamunan nya terhenti apabila mendengar derapan sepatu milik guru tingkatan nya . segera di tarik nafas panjang dan mulai bersedia untuk pelajaran pada hari itu .

"maisarah , nanti waktu rehat , jumpa saya di bilik guru " arahan dari guru tingkatannya itu benar-benar membuat dia kebingungan . namun diangguknya juga kepalanya dan senyuman nipis dihadiahkan buat guru yang kecil molek itu . pelajaran - pelajaran seterus nya bagai angin lalu dek kerana terlampau memikirkan sebab guru tingkatan nya memanggilnya .

......................................................................................................................................................................

itu kisah 8 tahun yang lalu , ketika masing - masing masih lagi mentah dalam memahami erti kehidupan . kini maisarah bukan lagi gadis yang berbicara sesuka hatinya , dia kini semakin matang . dan masih mengharapkan , berlakunya pertemuan antara dia dan sahabat nya itu semula . surat yang agak lusuh itu dibaca , entah untuk yang keberapa kalinya . dan air mata nya berderai lagi .

maisarah sahabat ku ,

benar segala apa yang kau ucap kan . aku memang orang senang , yang punya segalanya , yang tidak perlu memahami erti kesusahan dan kedhaifan . tapi sahabatku , aku ini miskin ilmu agama , lantarn kesenangan yang aku miliki . aku tidak pernah memahami erti kasih sayang sebuah keluarga dek kerana kemewahan yang aku kecapi namun aku juga dhaif . aku dhaif cinta dari mereka yang bergelar keluarga .

sahabat ku , sungguh aku bersyukur diberi harta sebegitu rupa . bukannya aku tidak tahu erti bersyukur . namun aku gundah gulana kerana harta yang keluarga aku peroleh itu sungguh bukan dari sumber yang halal . sungguh aku gundah gulana untuk terus makan harta yang langsung tidak di berkahi itu .

aku juga tahu , ramai yang mengimpikan hidup seperti aku , yang konon nya sempurna pada pandangan mata kasar , namun sebenarnya sangat hina di pandangan mata dia . aku lelah dengan segalanya . aku ingin segala gala yang aku peroleh hari ini , di berkati dan diredhai-Nya , namun mampukah ?

ya aku tahu , sukar sekali meneka segala yang bersarang di hati aku . justeru itulah , aku titipkan warkah ini untuk menjelaskan segalanya . sungguh aku malu pada kau . kerana walaupun kau bukan lah orang yang senang seperti aku , namun kau masih punya nikmat yang satu itu , nikmat merasai segala yang halal . sedang aku , di besarkan dengan perkara yang haram dan bertentangan dengan syariat islam .

sahabatku , tersenyum lah . jangan kau alirkan air mata . aku langsung tidak menyalahkan kau di atas segala bicara kau tempoh hari . bicara kau sungguh menyedarkan aku .aku perlu mengorbankan segala galanya untuk merasai nikmat yang satu itu . maisarah tersayang , jangan lah kau bersedih , kerana aku ingin memperbetulkan segala galanya sebelum terlambat . aku ingin sentiasa berada di jalanNya . aku tidak mahu hina di mata Dia . doakanlah kesejahteraan aku . dan aku yakin , suatu hari nanti , kita akan bertemu kembali sahabatku . dan ketika itu , aku tidak lagi seperti aku yang kau lihat tempoh hari , insyaAllah .
assalamualaikum ,

sahabatmu ,
anis .

......................................................................................................................................................................

"maisarah , laporan yang saya minta awak siapkan tempoh hari , adakah sudah selesai ?"
lembut suara Datin Roznee menyapa pendengarannya .

"sudah datin , ini dia . "
laporan itu kini bertukar tangan . melihat senyuman yang terukir , dia yakin , datin berpuas hati dengan kerja nya .

"oh ya maisarah , sabtu ni awak sibuk ?"
tanya datin itu , sopan dan tertib persis orang kenamaan . maisarah mencongak - congak , lalu dia menggeleng lembut .

"nanti , temankan saya ya . saya mahu ke pusat baraqah . mahu merasa suasana di sana ."
maisarah mengangguk dan melemparkan senyuman manis nya .

......................................................................................................................................................................

entah kenapa , melangkah ke pusat itu , hatinya berdebar kencang . seperti ada sesuatu yang bakal berlaku . namun , dengan lafaz istighfar , dia menguatkan hati dan meneruskan langkah . tiba - tiba keadaan yang tenang sebentar tadi bertukar kelam . sekelip mata sahaja kekecohan berlaku . sungguh maisarah dan datin roznee tidak mengerti .

"adik , kalau boleh akak tahu , apa yang sedang berlaku ? kenapa seolah - olah ada perkara buruk yang berlaku ?"
tanya maisarah lembut kepada seorang gadis yang melewatinya .

"ustazah anis pengsan lagi kak . masuk yang ini , sudah lebih kurang lapan kali . kami semua sangat menyayangi ustazah . sekarang ambulan sudah dalam perjalanan."
gadis itu menjelaskan dalam kekalutan . demi mendengar nama anis , tubuh maisarah menggigil kuat , air mata merembes laju . namun tiada suara yang terucap . datin roznee memeluk maisarah erat walaupun dia tidak mengerti apa - apa .

apakah itu anis yang aku cari selama ini ? apakah dia anis sahabatku ? anis yang sudah lama tidak aku temui anis yang sanggup mengorbankan segala galanya demi cinta pada agama ? apakah benar ? anis !
lantas , di gagah kan kaki nya dan berlari ke tempat kejadian . seorang wanita berjilbab dan berpurdah kelihatan terbaring lemah . namun dia kelihatan sudah sedar dari pengsan . lantas , tanpa pamitan , maisarah memangku kepala wanita yang semakin lemah itu .

"anis , aku maisarah . apa benar kau anis yang aku rindui itu ?"
tanya maisarah yang sudah berlinangan air mata . kelihatan wanita itu mengangguk lemah .

"ya , aku lah anis , tapi aku bukan anis yang dulu . dan aku gembira . akhirnya aku dapat berjumpa dengan kau , dalam keadaan aku islam yang bukan lagi sekadar pada nama , sahabat ku . dan sungguh , aku juga merindui kau maisarah . "
perlahan sekali suara wanita itu . namun cukup membuatkan suasana di situ bertukar suram .

"aku yakin , kita akan bertemu lagi nanti sahabatku . sekarang , izinkan aku bertemu dengan Dia yang sangat aku cintai , allahuakbar ."
mata wanita itu terpejam rapat dan tidak mungkin akan terbuka kembali di dunia fana ini . sungguh , wajah wanita yang telah mengorbankan segala galanya demi agamanya itu , nampak begitu tenang . allah lebih sayangkan anis , justeru allah menjemputnya di sisi Nya .

anis , sungguh , bukan aku yang mengajar kau erti kehidupan , namun kau yang mengajar aku erti pengorbanan . air mata yang mengalir diseka , dan maisarah mengukir senyuman serta memanjatkan kesyukuran di atas nikmat yang telah allah berikan .

......................................................................................................................................................................

-the end-




 

Monday, 5 March 2012

hakikat dukacita

assalamualaikum ,
harini aku nak share dengan korang semua hakikat sebenar dukacita .
and kenapa dukacita selalu hadir dalam hidup kita .
aku tahu , korang semua mesti sedar kan , allah turunkan kesedihan ,
bukan kerana benci pada hambaNya , melainkan kerana rasa kasih yang mencurah curah buat hambaNya .

*merasa senang atas kesenangan itu senang ,
merasa susah atas kesusahan itu juga senang,
namun , merasa senang atas kesusahan itu lah yang sukar .

Al-Hazzan , yakni berdukacita . bila bila masa sahaja Allah boleh mencampakkan kesedihan dalam diri insan tanpa mengira siapa insan itu , sama ada dia berharta atau tidak , berpangkat atau tidak . siapa sahaja .
kadang kadang kesedihan juga boleh datang pada insan namun dia sendiri tidak tahu mengapa dia bersedih .
dan kadang kadang Allah jadikan sesuatu masalah pada seorang insan itu yang pada orang lain tidak menyedihkan namun begitu mendukacitakan insan tersebut .


dan di sinilah hakikat dukacita itu dapat kita hayati . kerana di saat kita berdukacita , kita mencari dan menemui Allah . ya , ketika kita bersedih . dan benar , dukacita berjaya membawa manusia menemui Allah .
maka bersyukurla kita wahai sekalian makhluk . kerana ramai yang bukan kaki masjid datang ke masjid kerana ada perkara yang mendukacitakannya . malahan insan yang sebelumnya sombong tunduk , jadi tawadhu' kepada Allah .

lihat , betapa santunnya Allah membawa kita pulang ke arah kebenaran , kembali menemui Allah , pencipta kita . " segala puji bagi Allah yang menghilangkan dari kami rasa dukacita. "

"Ya Allah , aku mohon perlindungan darimu terhadap dukacita yang mendatang dan dukacita yang sedang menimpa aku "

justeru , untuk membolehkan insan dekat dengan Allah , dia perlukan hati yang dekat dengan Allah .
beramal dengan amal yang soleh . dan istiqamah menuju jalanNya .
bukan kah Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Penyayang ?
maka kembalilah semula kepada fitrah beragama kita . InsyaAllah :)

"siapa yang beramal dengan amal yang soleh sama ada lelaki atau perempuan , dalam keadaan dia mukmin , Kami akan menghidupkan dia kehidupan yang baik "

so , sampai sini je aku rasa yang aku nak share ngan korang , hope kita sama sama dapat manfaat , insyaAllah . segala yang baik datangnya dari Allah , malahan yang buruk juga datangnya dari Allah , tetapi berdasarkan khilaf kita sendiri . wallahu'alam :)

Wednesday, 29 February 2012

menitis nitis

in the name of Allah ,
assalamualaikum ,

tadi hati kosong sangat sangat .
then , tangan ni pulak dok gatai gatai nak usha youtube tu .
lepas tu , tiba jumpa satu link ni ,
okay . serius , dah menitis nitis dah air mata ni .

membicarakan soal agama kita .
yelah , sekarang kan , semua orang berlumba lumba dok ngejar ilmu dunia .
memang tak salah , ni tak kau nafikan , memang tak salah .
tapi kita selalu terlepas pandang pada ilmu agama , ilmu akhirat .

okay , aku taknak tuju kat siapa siapa , cukup aku bagi contoh , diri aku sendiri .
tengok video ni , sumpah , aku rasa terhina sangat , aku rasa bersalah sangat .
ilmu agama , entah lah . lintang pukang .
sekadar buat apa yang biasa , jauh sangat dari sebuah kesempurnaan .
memang air mata ni dah tak berenti renti mengalir .

aku rasa berdosa sangat sangat .
bersalah , macam mana lah nanti bila ibu dan ayah aku tiada lagi di dunia .
mampu ke aku ni jadi anak yang solehah untuk terus mendoakan kesejahteraan ibu ayah aku kat sana .
jahil sangat aku , nama je pernah sekolah kat sekolah agama .
tapi tak pernah pun cuba untuk jadi yang terbaik buat ibu dan ayah aku .

so , aku sangat bersyukur lah , dapat tengok video ni ,
that's why aku nak sharekan dengan semua orang ,
'sampaikan lah walaupun satu ayat'
betul kan ? aku tahu aku tak baik mana .
tapi aku rasa tak salah kan kalau kita cuba untuk jadi baik ,

lantak lah orang nak kata aku hipokrit ke apa ,
tapi aku rasa baik aku hipokrit jadi lebih baik ,
mana tahu , lama lama jadu nyata ,
yelah kan , sekeras keras batu ,
kalau hari hari dicurahkan air ,
lembut jugak kan .

lagipun , nak berubah , tak pernah ada istilah terlambat kan ,
jom lah , sama sama  kita jadi anak yang menjadi aset buat ibu ayah kita untuk ke syurga ,
insyaAllah :)


moga kita sama sama dapat iktibar dari video ni , wallahu'alam .