Monday, 5 March 2012

hakikat dukacita

assalamualaikum ,
harini aku nak share dengan korang semua hakikat sebenar dukacita .
and kenapa dukacita selalu hadir dalam hidup kita .
aku tahu , korang semua mesti sedar kan , allah turunkan kesedihan ,
bukan kerana benci pada hambaNya , melainkan kerana rasa kasih yang mencurah curah buat hambaNya .

*merasa senang atas kesenangan itu senang ,
merasa susah atas kesusahan itu juga senang,
namun , merasa senang atas kesusahan itu lah yang sukar .

Al-Hazzan , yakni berdukacita . bila bila masa sahaja Allah boleh mencampakkan kesedihan dalam diri insan tanpa mengira siapa insan itu , sama ada dia berharta atau tidak , berpangkat atau tidak . siapa sahaja .
kadang kadang kesedihan juga boleh datang pada insan namun dia sendiri tidak tahu mengapa dia bersedih .
dan kadang kadang Allah jadikan sesuatu masalah pada seorang insan itu yang pada orang lain tidak menyedihkan namun begitu mendukacitakan insan tersebut .


dan di sinilah hakikat dukacita itu dapat kita hayati . kerana di saat kita berdukacita , kita mencari dan menemui Allah . ya , ketika kita bersedih . dan benar , dukacita berjaya membawa manusia menemui Allah .
maka bersyukurla kita wahai sekalian makhluk . kerana ramai yang bukan kaki masjid datang ke masjid kerana ada perkara yang mendukacitakannya . malahan insan yang sebelumnya sombong tunduk , jadi tawadhu' kepada Allah .

lihat , betapa santunnya Allah membawa kita pulang ke arah kebenaran , kembali menemui Allah , pencipta kita . " segala puji bagi Allah yang menghilangkan dari kami rasa dukacita. "

"Ya Allah , aku mohon perlindungan darimu terhadap dukacita yang mendatang dan dukacita yang sedang menimpa aku "

justeru , untuk membolehkan insan dekat dengan Allah , dia perlukan hati yang dekat dengan Allah .
beramal dengan amal yang soleh . dan istiqamah menuju jalanNya .
bukan kah Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Penyayang ?
maka kembalilah semula kepada fitrah beragama kita . InsyaAllah :)

"siapa yang beramal dengan amal yang soleh sama ada lelaki atau perempuan , dalam keadaan dia mukmin , Kami akan menghidupkan dia kehidupan yang baik "

so , sampai sini je aku rasa yang aku nak share ngan korang , hope kita sama sama dapat manfaat , insyaAllah . segala yang baik datangnya dari Allah , malahan yang buruk juga datangnya dari Allah , tetapi berdasarkan khilaf kita sendiri . wallahu'alam :)

2 comments:

  1. boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu padahal itu baik bagimu...dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu tetapi itu tidak baik bagimu.. albaqarah 216...

    ReplyDelete
  2. ye aku tahu ayat ni , thanks for the comment :)

    ReplyDelete