Wednesday, 29 February 2012

menitis nitis

in the name of Allah ,
assalamualaikum ,

tadi hati kosong sangat sangat .
then , tangan ni pulak dok gatai gatai nak usha youtube tu .
lepas tu , tiba jumpa satu link ni ,
okay . serius , dah menitis nitis dah air mata ni .

membicarakan soal agama kita .
yelah , sekarang kan , semua orang berlumba lumba dok ngejar ilmu dunia .
memang tak salah , ni tak kau nafikan , memang tak salah .
tapi kita selalu terlepas pandang pada ilmu agama , ilmu akhirat .

okay , aku taknak tuju kat siapa siapa , cukup aku bagi contoh , diri aku sendiri .
tengok video ni , sumpah , aku rasa terhina sangat , aku rasa bersalah sangat .
ilmu agama , entah lah . lintang pukang .
sekadar buat apa yang biasa , jauh sangat dari sebuah kesempurnaan .
memang air mata ni dah tak berenti renti mengalir .

aku rasa berdosa sangat sangat .
bersalah , macam mana lah nanti bila ibu dan ayah aku tiada lagi di dunia .
mampu ke aku ni jadi anak yang solehah untuk terus mendoakan kesejahteraan ibu ayah aku kat sana .
jahil sangat aku , nama je pernah sekolah kat sekolah agama .
tapi tak pernah pun cuba untuk jadi yang terbaik buat ibu dan ayah aku .

so , aku sangat bersyukur lah , dapat tengok video ni ,
that's why aku nak sharekan dengan semua orang ,
'sampaikan lah walaupun satu ayat'
betul kan ? aku tahu aku tak baik mana .
tapi aku rasa tak salah kan kalau kita cuba untuk jadi baik ,

lantak lah orang nak kata aku hipokrit ke apa ,
tapi aku rasa baik aku hipokrit jadi lebih baik ,
mana tahu , lama lama jadu nyata ,
yelah kan , sekeras keras batu ,
kalau hari hari dicurahkan air ,
lembut jugak kan .

lagipun , nak berubah , tak pernah ada istilah terlambat kan ,
jom lah , sama sama  kita jadi anak yang menjadi aset buat ibu ayah kita untuk ke syurga ,
insyaAllah :)


moga kita sama sama dapat iktibar dari video ni , wallahu'alam .

sincerity

in the name of Allah .
assalamualaikum semuanya .

yup yup . harini aku nak sembang pasai keikhlasan .
nampak common kan . macam , alah , ikhlas ,
semua orang pernah dengar , semua orang pernah sebut perkataan ni kan .
tapi aku tak rasa semua orang dah pernah alami sendiri manis atau pahitnya sebuah keikhlasan .
just , bagi yang dah pernah rasa , bagus lah . itu pengalaman ,

well , orang kata keikhlasan ni tak boleh dipersoalkan ,
juga tak boleh nak dinyatakan .
tapi aku pelik , dah tu asal timbul ayat ayat yang lebih kurang macam ni ,
;
;
;
;
;
;

"kau ni tak ikhlas lah tolong aku . "

kau ni nak tolong aku ni ikhlas ke tak ?"

"weh , aku ikhlas lah tolong kau . "

"saya betul-2 ikhlas nak jadikan awak isteri saya "
dan lain lain .

okay , so apa benda tu ? just , takyah deny , aku tahu korang semua cukup sinonim dengan ayat-2 di atas , kan ? dont get me wrong , bukan lah aku ni anti gila dengan sebuah keikhlasan . 
cuma aku terasa , kenapa orang , meragui benda yang kita cuba buat or tolong diorang . 
padahal , kita dah cuba sedaya upaya kita buat yang terbaik , 
tak minta pun dipuji , atau dilambung lambung atas segala benda yang kita dah buat ,
just , mintak , jangan lah bagi ayat ayat maut macam tu , 

"kau tolong aku bukan ikhlas pun . "
wei , kalau macam tu , kau nak aku cakap ke , "eh , aku betul-2 ikhlas tolong kau ! " --'
honestly , perlu ke cakap ? kalau aku cakap , ikhlas ke namanya tu ?
tolong lah ye , kita semua pun dah besar , ada otak , kalau dah ditolong tu , 
bersyukur lah , jangan nak dipersoalkan sebuah keikhlasan . 

sumpah , bila keikhlasan yang dijadikan issu kat sini , confirm-2 ada hati yang terguris . 
ada jiwa yang terluka . ada air mata yang akan jatuh , 
so deary kawan kawan sekalian , or sesiapa je yang baca post ni , please , 
keikhlasan tu bukan disandarkan pada pertuturan atau kata kata sebagai bukti , 
tapi biar dirasai dari hati yang betul-2 ikhlas dan redha menerima segalanya dengan jiwa dan hati yang rasional.

kalau nak dihuraikan istilah keikhlasan ni , banyak cabang , banyak benda yang boleh diperkatakan . 
in fact , kalau aku tanya korang sekalipun , mesti banyak pendapat yang dapat korang bagi , kan . 
and aku tahu , akan ada yang setuju dan tak dengan apa yang aku perkatakan ni , 
tapi takpe , aku puas . sebab ni yang aku rasa , ni yang aku alami , 
cukup lah , jangan biar ada lagi air mata yang mengalir , hanya kerana , 
salah faham mengenai sebuah keihklasan , 
wallahu'alam .


Sunday, 26 February 2012

sahabat

bismillah :)
assalamualaikum .

takde benda pun harini ,
sebab sangat tak tahu nak buat apa .
so tangan ni macam gatai nak tulis tulis .
bila otak dah dok di perah perah nak tulis pasal apa .
tiba tiba atas kepala ada mentol yang bercahaya *okay , joking :)

aku nak cakap pasal sahabat .

lah hai , asal sahabat ? asal aku tak tulis member ? or kawan ? or pape je lah .
yang seangkatan dengannya ..
well , sebab bagi aku , sahabat , ada nilai yang tersendiri .
seseorang yang sangat sangat aku hargai .
yang memang sentiasa melekat dalam hati aku .
yang aku dah kunci rapat rapat .
sampai aku takkan lupa diorang ,
melainkan atas keizinan Allah ..

flashback..
;
;
;
;
;

kawan kawan sekolah rendah , manjoiDua ,, 





zaman menengah rendah , smapLabu :')

zaman menengah atas , haha . seratas :))







p/s :: weh , kalau gabar korang yang rapat ngan aku takde , bukan maksud tak anggap korang sahabat , tapi tak jumpa gambar .


honestly , aku sangat sangat bersyukur sebab ada sahabat sahabat macam korang . 
aku beruntung sebab ada korang dalam hidup aku . 
serius cakap , aku takkan lupakan korang , 
sebab korang lah sahabat aku dunia akhirat . 

bak kata mimie lah kan :: kita kawan sampai syurga :)
takkan lupa ayat ni . 

and serius , takkan lupa korang :')

Saturday, 25 February 2012

liku jalanan

bismillahirahmanirrahim :)
assalamualaikum .

 aku dah hidup lebih kurang 17 tahun , sebulan , 25 hari . haha :)
okay , tu bukan point aku .
yang aku nak cerita , aku dah agak lama lah hidup kat dunya ni .
okay , even non compared to the oldies , but still , lama gak apa tujuhbelas tahun tu okay .

so , biasalah kan . kalau nama nya pun dah lama hidup kat dunia ni ,
mestilah aku dapat banyak pengalaman .
aku belajar pelbagai rasa .
alami banyak peristiwa.

okay , first . tak bermaksud nak riak tau .
tapi since i was small ,
aku ni boleh dikatakan the best gak lah masa kecik kecik dulu .
time zaman tadika sampai lah ke zaman sekolah rendah .
but then , all changed after i met , high school .

time ni , okay . baru aku faham ,
apa maksud dunia ni ibarat roda .
well , aku yang dulu nya dah biasa dekat atas ,
akhirnya di bawah jugak .
honestly , rasa sedih , rasa kecewa but hey .
ni lah kehidupan .

kan ? kan ?
tak selalu kita kat atas ,
kadang kita kena berada di bawah supaya
kita belajar erti usaha dan ketekunan .
memang , aku tak nafikan .
rasa perit ada kat bawah .
rasa malu , terhina . rasa cukup terseksa .
tapi aku fikir balik ,
takkan ada kejayaan tanpa kegagalan .

okay , point kat sini , just nak cakap.
tak perlu lah rasa gundah gulana kalau sesekali kita ada kat bawah .
kita bukan manusia yang punya sifat kesempurnaan ,
yang akan sentiasa selesa di atas ,
kita perlu merasai rasa perit berada di bawah .

don't get me wrong ,
takde lah aku nak suruh korang saja saja menggagalkan diri korang ,
tapi ni sebagai semangat .
untuk yang ada kat bawah pulak ,
jangan sedih sangat .
don't give up in life ,
sebab tak selamanya korang akan ada kat bawah .
kena usaha lebih sikit lah kan .
untuk kecapi manisnya kejayaan ,
kita harus lalui peritnya perjuangan .
 
dan percayalah , Allah tu Adil , Maha Bijaksana .
dalam mengatur hidup kita ,
Allah punya rahsiaNya yang tersendiri .
siapa lah kita untuk mempersoalkan semuanya ,
am i right ?

susah mana pun liku perjalanan yang harus kita lalui ,
kita kena tabah . kena kuat .
sebab yang pertama ,
Allah sentiasa ada dengan kita .

so , kena sentiasa redha sebab setiap orang ,
ada liku yang harus dilalui ,
sama ada sendiri , mahupun bersama dengan yang lainnya ,
liku itu tetap harus ditempuhi ,

wallahu'alam :)

Wednesday, 22 February 2012

pengalaman

In the name of Allah the most Gracious and the most Merciful .
Assalamualaikum .

santai je okay. just nak berceloteh pasal kenangan .
honestly , aku tahu , kalau cakap pasal kenangan ,
fikiran masing masing mesti menerawang dok pikir macam macam benda.
ada yang sedih , happy , funny , hilarious , tapi peeps , tu semua KENANGAN .

bila cakap pasal kenangan .
it's a past . takkan mungkin kita boleh pergi balik ke saat tu balik.
impossible.yang tinggal hanya cebisan memori .
sebagai ingatan , that memories ever happened.

sentimental , mungkin .
pedih , yup . sebab mengenangkan betapa manisnya sebuah kenangan .
tapi tak dapat kembali ke saat penuh indah tu lagi.
kenangan yang hanya mampu disimpan .
dikunci rapat rapat dalam hati .

cukup sekadar dijadikan asbab untuk kembali senyum ,
walau ada air mata yang mengalir bersama sebuah kenangan .
kita kena bersyukur sebab ada nya kenangan .
maka ada nya ingatan dan memori .

kadang ada juga yang menyesali sesuatu yang lepas .
tapi untuk apa lagi ,
sebab semua dah berlalu.
dah takkan boleh diulangi hatta dibetulkan lagi.

harus redha dan harus tabah sebab segala yang berlaku ,
there's blessing in disguise.
dan saat yang manis , mahupun pahit itu ,
akan sentiasa segar dalam ingatan .

hadiah berharga dari Tuhan , sebuah pengalaman .



no word to describe how much i'm happy being with all of you . memori ni akan sentiasa segar dalam ingatan .



seriously having fun you guys , so much .


even dah dekat lima tahun lebih tinggalkan zaman sekolah rendah , still , ukhuwah fillah abadan abada :)