Saturday, 25 February 2012

liku jalanan

bismillahirahmanirrahim :)
assalamualaikum .

 aku dah hidup lebih kurang 17 tahun , sebulan , 25 hari . haha :)
okay , tu bukan point aku .
yang aku nak cerita , aku dah agak lama lah hidup kat dunya ni .
okay , even non compared to the oldies , but still , lama gak apa tujuhbelas tahun tu okay .

so , biasalah kan . kalau nama nya pun dah lama hidup kat dunia ni ,
mestilah aku dapat banyak pengalaman .
aku belajar pelbagai rasa .
alami banyak peristiwa.

okay , first . tak bermaksud nak riak tau .
tapi since i was small ,
aku ni boleh dikatakan the best gak lah masa kecik kecik dulu .
time zaman tadika sampai lah ke zaman sekolah rendah .
but then , all changed after i met , high school .

time ni , okay . baru aku faham ,
apa maksud dunia ni ibarat roda .
well , aku yang dulu nya dah biasa dekat atas ,
akhirnya di bawah jugak .
honestly , rasa sedih , rasa kecewa but hey .
ni lah kehidupan .

kan ? kan ?
tak selalu kita kat atas ,
kadang kita kena berada di bawah supaya
kita belajar erti usaha dan ketekunan .
memang , aku tak nafikan .
rasa perit ada kat bawah .
rasa malu , terhina . rasa cukup terseksa .
tapi aku fikir balik ,
takkan ada kejayaan tanpa kegagalan .

okay , point kat sini , just nak cakap.
tak perlu lah rasa gundah gulana kalau sesekali kita ada kat bawah .
kita bukan manusia yang punya sifat kesempurnaan ,
yang akan sentiasa selesa di atas ,
kita perlu merasai rasa perit berada di bawah .

don't get me wrong ,
takde lah aku nak suruh korang saja saja menggagalkan diri korang ,
tapi ni sebagai semangat .
untuk yang ada kat bawah pulak ,
jangan sedih sangat .
don't give up in life ,
sebab tak selamanya korang akan ada kat bawah .
kena usaha lebih sikit lah kan .
untuk kecapi manisnya kejayaan ,
kita harus lalui peritnya perjuangan .
 
dan percayalah , Allah tu Adil , Maha Bijaksana .
dalam mengatur hidup kita ,
Allah punya rahsiaNya yang tersendiri .
siapa lah kita untuk mempersoalkan semuanya ,
am i right ?

susah mana pun liku perjalanan yang harus kita lalui ,
kita kena tabah . kena kuat .
sebab yang pertama ,
Allah sentiasa ada dengan kita .

so , kena sentiasa redha sebab setiap orang ,
ada liku yang harus dilalui ,
sama ada sendiri , mahupun bersama dengan yang lainnya ,
liku itu tetap harus ditempuhi ,

wallahu'alam :)

2 comments:

  1. hihi bersabar la ek, sy rasa benda yang sama jugak :') well , that's what we call life, right ? be strong :D

    ReplyDelete
  2. yup memang kena kuat lah kan . kena kuat dan redha . thanks kawan :')

    ReplyDelete